Akademik Vladeta Jerotić: Psihosomatika i RA

Ovde možete postaviti svoje predloge, ideje ili komentare vezane za forum ORS-a

Postod triptih » Pet Maj 21, 2010 9:16 pm

Slika

Na linku ispod možete preuzeti dokument:

Forum administrator
Korisnikov avatar
triptih
Site Admin

Pridružio se: Sre Avg 26, 2009 4:29 am

Postod marijabc » Sre Maj 26, 2010 6:11 pm

quote="Jelena"]Postovani clanovi, korisnici i gosti Foruma!

Tekst Akademika Vladete Jerotica je postavljen. Kakve su vase reakcije? O tome, koliko ste sebe pronasli u tekstu, bilo bi zanimljivo videti iz vasih pitanja, odgovora, i dozivljaja.

Gde je proaktivnost?

Clanovi Udruzenja koji su prisustvovali predavanju na Kolarcu imali su priliku do sada da uporede svoje stavove, misljenja i osecanja nastalih u atmosferi "zive reci", pa to mogu uporediti i u odnosu na "pisanu rec". Kakva su vasa iskustva? Zanima nas.

Zar ne postoje pomaci kod vas?

Oslobodite se, ovde vam je odlicna prilika da se u dijalogu mnogo toga novog dogodi.

Uradite za sebe i kvalitet vaseg zivota nesto. Dobili ste "dijamant" nauke a vi u tisini radite sta ... pisite nam.

Srdacno.
[/quote]

Na moju veliku zalost, vise puta ponovljeno, nisam prisustvovala predavanju akademika Vladete Jerotica na Kolarcu, ali sam ovaj njegov tekst docekala sa velikom radoscu. :D

Clanovi udruzenja, moram to da kazem, su vrlo neaktivni. 8-) Poneko ponesto od postova i pogleda, ali retko ko odgovara ili se ukljucuje u raspravu. Pa forumi i sluze tome da se iznesu misljenja, stavovi i iskustva. :idea: :lol: Ovaj tekst imamo i na forumu i na retrospektivi sajta i ko god je zainteresovan moze da ga procita i prokomentarise.

Iako ne mogu da uporedim predavanje na Kolarcu sa tekstom, mogu da dam svoje vidjenje i svoj dozivljaj. Licno sam se vrlo pronasla u njemu, mada prof. Jerotic, kada je pisao ovaj tekst nije znao ni da postojim, a ne jos i da opise moje stanje toliko verno da ni lekari koji me dugi niz godina lece ne bi mogli biti u toj meri precizni. :shock:
Koliko ja kao laik, ali i pacijent mogu da primetim, vrlo se malo lekara uopste bavi psihosomatskom problematikom, odnosno pokusava da leci oba dela jedinstvenog bica i psihu i somu. Uobicajeno je da se baziraju na jedan od elemenata.To je doduse karakteristicno za zapadnu medicinu, mada i ona pocinje sve vise da se priblizava stavu da su duh i telo jedinstveni. Ovo shvatanje naprotiv, karakterise istocnjancku medicinu, a prema nekim mojim iskustvima kao dugogodisnjeg psorijaticara,( koji je pokusavao da se leci na sve moguce nacine sem kod vracara ), i ruska medicinska skola posmatra coveka kao celinu tela i duse, odnosno energije.

Elem, drago mi je da smo i na ovim prostorima dobili jedan takav biser u medicini. Meni licno to daje mnogo vise nade, jer i sama odavno osecam da je veliki deo mojih zdravstvenih problema ( mislim na telelsne, fizicke, somatske ) potekao bas iz psihe, raznih kocnica, neiskazanaih nezadovoljstava, neizivljenih ljutnji, osecaja krivice ( bez krivice ) i svih onih potiskivanih osecanja koje sam tokom zivota iz ovih ili onih razloga zadrzavala za sebe umesto da ih iskazem :evil: Pa tako sad imam od psorijaze, preko hipertenzije do RA i F33 kao glavnih do raznih sporednih dijagnoza koje uglavnom nastaju kao normalna posledica ovih 4. Zato se nadam da ce ovakav pristup kakav je kod akademika Jerotica poceti da preovladava, pa i za mene ima mnogo vise nade. :P

Aktivirajte se, recite nesto, hajde da malo polemisemo. Bice nam svima laksse.

Pozdrav :lol:
marijabc

Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 8:55 pm

Re: Akademik Vladeta Jerotić: Psihosomatika i RA

Postod Jelena » Čet Maj 27, 2010 2:14 am

Draga Marija!

Zahvaljujem Vam se na ovako lepom, iskrenom, dubokom i za svaku pohvalu kvalitetnom tekstu. Vi ste ocito "dijamant" medju pacijentima, ali priznajem Vasa imenjakinja Marija ORS je toliko vec izrasla da je neumesno komentarisati te slobodno mogu reci da ste obe svaka za sebe "dijamant" na svoj nacin. Volela bih da vas dve budete odlicni uzori za sve one koji su citali postavljene tekstove jer je polimorfnost dijagnoza i opisan profil licnosti "cementiran" stav u medicini.

Akademik Vladeta Jerotic je pod potpunom odgovornoscu pred Bogom, lekarima i pacijentima usmeno i pismeno izneo visedecenijski ozbiljan rad pretocen u ono sto je zaista Blagodat od Boga i zivota i sada je tu u rukama sviju vas da izucite, osetite i uz svoju odluku sa kojom je postignuto saglasje unutrasnjeg glasa, vase volje, zelje i iskazane spremnosti, vase dosadasnje zdravlje na raskrsnici za novim smislom i svrhom. Teznja cilju koji se zove bolji kvalitet zivota je novi izazov u koji su se neki vec upustili, neki ce to ubrzo, nekima ce trebati vise vremena, dok ce neki jednostavno odbaciti nase tekstove i to je realna slika Coveka.

Vas licno bih zamolila da upotrebite svoju inventivnost, komunikativnost i mnogo toga dobrog sto bih rado pohvalila, no ima vremena, pokrenete u vidu akcije dijaloga sa ostalima. Ponudite im svoje iskustvo, naravno bez preteranog otvaranja, jer ste veoma iskreni i dobronamerni te napravite koncept razumljiv za pacijente koji nemaju zvanicno medicinsko obrazovanje. Tako cete sebi i drugima pomoci tim sto cete upaliti "prvi plamen ljubavi prema svom zdravlju". Iz tog prvog, nastajace drugi i treci i tako se zajednickom i uzajamnom razmenom taj plamen ljubavi siri. To je stara misao koje sam se sada setila i rado upotrebila.

Puno toga imam jos da kazem, ali cu zavrsiti ubrzo.

Vama licno cu sutra ponovo napraviti prijatno iznenadjenje, videcete ga i tim povodom Vas molim da isprintate Vas inicijalni tekst.

Hvala jos jednom, Radujte se svojoj zelji da uspete u postizanju novog, lepseg i boljeg zivota.

Pozdrav,
Jelena
Jelena

Pridružio se: Pon Maj 03, 2010 5:27 pm

Postod marijabc » Čet Maj 27, 2010 7:04 pm

Draga Jelena,
sad sam u dilemi odakle da pocnem, da li od iznenadjenja koje se spremate da mi priredite, a kome se svakako radujem, ili od zadatka koji ste stavili pred mene, a koji nije nimalo lak. Tesko je animirati ljude, pogotovo kada su inertni i ocekuju da neko drugi umesto njih odradi ili zavrsi ono sto je za njih znacajno, a narocito kada je rec o zdravlju. Takav stav i nacin ponasanja ne razumem, ali cu dati sve od sebe.
Kao sto rekoh radujem se iznenadjenju, ne samo zbog toga sto volim iznenadjenja, nego zato sto znam da je to nesto sto u dusi veoma zelim, a isto tako znam da me jako dobro razumete i tacno znate sta mi je bitno. Zahvaljujem se Bogu sto mi vas je u jednom od najtezih perioda poslao. Cudesni su putevi Gospodnji i nesaglediva je volja njegova.
Moja imenjakinja je "biser" ( ja naprosto volim bisere pa su mi oni najpriblizniji za komparaciju ) i nadam se da cemo radeci zajedno nas dve napraviti cudo. Naravno ona ima vise iskustva u radu Udruzenja, ali ja imam nekog drugog iskustva, mozda pomalo, kako bi nas narod rekao i "drcnosti", odnosno spremnosti da stupam u kontakte sa vsznim ljudima. Spremam i ja ponesto sto bi moglo itekako da pomogne radu Udruzenja, ali o tom potom. Prvo cu da skocim, pa da kazem hop.

Sada cu da otvorim novu temu i pocnem sa nekim inicijalnim tekstom da bih malo pokusala da razdrmam apaticne.

A sada veliki i srdacan pozdrav do sutra

Marija
marijabc

Postod jasnica » Ned Maj 30, 2010 5:44 pm

Lep pozdrav svima :)

Ne mogu dugo ni puno da kucam...:( boli me ruka ..Ako ce ista pomoci moje misljenje profesor Jerotic je totalno u pravu.Bas kao sto je neko vec rekao,kao da me poznaje te me lepo opisao bas ..Misljenja sam da moj RA tek poceo:( je izazvan psihickim bolom..Jedino dobro u svemu ovom ako ista moze biti dobro je da vise dusa me ne boli..
jasnica

Pridružio se: Čet Maj 06, 2010 5:08 pm

Postod marijabc » Ned Maj 30, 2010 6:56 pm

Draga Jasnice,

ne znam koliko dugo bolujes od ove napasti, to sto si rekla kratko, to je rastegljiv pojam.
Ni ja nemam bas neki dugacak staz po tom pitanju, ali kako je bilo u pocetku, kada nisam mogla da se pomnerim, sada je odlicno.
Dakako Akademik Jerotic je apsolutno u pravu, negde u dubini duse sam to znala i ranije, ali ima nesto u coveku sto ceka potvrdu sa strane.

Tebi porucujem, samo hrabro, dugo ovo traje, a mi smo ovde, u ORSU i na forumu da jedni drugima pomognemo, razmenjujuci iskustvo, pitanjimsa odgovorima i slicno, zato sam otvorila temu koja se zove " za sve clanove ORSa" ali je i za one koji to nisu, a zele da se ukljuce u rad naseg foruma

Hvala ti od sveg srca sto si se ukljucila

Pozdrv
marijabc

Postod Jelena » Uto Jun 01, 2010 4:17 pm

Draga Jasnice!

Zelim Vam dobrodoslicu na forum ORS-a. Veliko mi je zadovoljstvo da cu Profesoru Jeroticu moci da prenesem jos jedan licni stav pacijenta koji se pronasao u tekstu. Vodite dijalog sa Marijombc, kako ste i zapocele i mozda ce bas vas razgovor sa mojim povremenim ukljucivanjem biti potstrek i za ostale. Svi pacijenti oboleli od reumatskih bolesti videli ste i sami iz Profesorovog teksta, su veoma inteligentni ali oprezni i teski u donosenju odluka, ali kada ih donesu, onda su postojani, u****i i veoma dosledni. Moja ocekivanja su do Vaseg ukljucivanja ispunjena 100%, kako sam i rekla Profesoru, i "cutanje" je u potpunosti potvdilo sve do sada vodjene studije iz oblasti reumatskih bolesti u svetu. Ni po cemu se u biti ovo iskustvo kod nas ne razlikuje od onog u zapadnoj medicini.

Marija je od 30.04.o.g. postala aktivni clan ORS-a, sto vidite i sami da nije dug period i zakljucite kakvu poruku sam Vam poslala.

Uskoro ce se sa Kongresa EULARA u Rimu koji se odrzava od 16-19.juna o.g. Marija ORS Kosovic ponovo suociti u stvarnosti kakva su iskustva ovog Udruzenja sa ostalim Udruzenjima pacijenata obolelih od reumatskih bolesti u Evropi, i uociti koliko se ORSrbije priblizilo iskustvima Udruzenja iz Evrope u periodu od njenog prvog odlaska u Talin.

Za to vreme, lepo bi bilo da Marija ORS u Rim ode sa sto vise realnog i kvalitetnog u radu ORS-a i bude ponosna na Udruzenje ciji je potpredsednik, a Predsednica da sa osmehom i sjajem u ocima i dalje blista kada predstavlja javno aktivan rad clanova ORS-a.

Jos jednom Dobrodosli,
Pozdrav Jelena

Draga Marijabc!
Sta reci, nego isprintajte i Jasnicin i Vas tekst za 04.juni u petak na Kolarcu, tako da obradujemo svi zajedno Profesora Jerotica, koji je to zaista zasluzio.

Veliki pozdrav,
Jelena
Jelena

Pridružio se: Pon Maj 03, 2010 5:27 pm

Postod marijabc » Uto Jun 01, 2010 8:13 pm

Draga Jelena,
upravo sam delegirala zadatak mladjoj gospodjici cerki ( moj kompjuter nema stampac ) dasodstampa tekstove, tako da ce biti spremni za 04.06, kao i oni prethodni.

Pokusavam da ove nase clanove malo aktiviram, nasla sam i neke zanimljive teme na sajtovima udruzenja sa nemackog govornog podrucja, vidim, pogledaju, tj. procitaju, ali i dalje mrtvo slovo na papiru.

Bice tesko aktivirati ih. Izgleda cemo morati neku konkretniju ponudu da istaknemo, pa da se probude.

Srdacan pozdrav i vidimo se uskoro.
Marija BC
marijabc

Postod marijabc » Uto Jun 01, 2010 8:25 pm

jasnica je napisao:Lep pozdrav svima :)

Ne mogu dugo ni puno da kucam...:( boli me ruka ..Ako ce ista pomoci moje misljenje profesor Jerotic je totalno u pravu.Bas kao sto je neko vec rekao,kao da me poznaje te me lepo opisao bas ..Misljenja sam da moj RA tek poceo:( je izazvan psihickim bolom..Jedino dobro u svemu ovom ako ista moze biti dobro je da vise dusa me ne boli..

Draga Jasnice,
sva nasa misljenja pomazu jedni drugima. Mi i jesmo ovde radi toga da razmenimo misljenja, iskustva, strahove. :? Mnoga udruzenja osnivaju cak i grupe za jedan takav rad. Tako nam je svima nekako lakse. Pogotovo nama koji imamo vezano, tj. psihosomatsko oboljenje.
Mozda ima jos nesto sto bi zelala da pitas :?: ili kazes :!: . Meni licno je veoma vazno da me saslusaju, ali da i ja saslusam i pomognem onoliko koliko je u mojoj moci. Zato samo napred i neustrucavaj se :lol:

Vec je poprilicno kasno, zato pozdravljam te za ovaj put i laka ti noc

MarijaBC
marijabc

Postod jasnica » Sub Jun 05, 2010 10:27 am

Naravno da je ovaj forum potreban i pomaze svima obolelim od ovog "CUDA"
Citajuci druge sajtove "hrvatske" primera radi,vise svetla bacaju na lekove i izlecenje..ako je ikako moguce :)
Te mislim da u tom pravcu treba ici.I ja se lecim na VMA,hvala im sto su mi brzo dijagnozu dali ali licno mislim
da jako malo pacijentu objasne samu bolest,nacin na koji se mogu nositi sa njom itd ...Razumem i njih pacijenata
puno,ostaje nam da "mlatimo"po internetu i ucimo :( a opet svaki slucaj je slucaj za sebe,granica bola trpljenja kod
svakog nije ista.Vec sam u nekom tekstu rekla da pijem metrotrexat evo vec 3 meseca i nista mi nije bolje sto se
zglobova tice.Sta se desava sa srcem,plucima,bubrezima,jetrom ja nesmem ni da razmisljam ..Ponovo gubim na tezini,
jedem normalno sasvim ..imam osecaj da me prosto iznutra nesto jede .:(
Veliki sam optimista,borim se i snalazim kako znam i umem,cak sam posetila i homoepatu sa kojim sam pricala skoro 4 sata
obecao mi je da ce mi se javiti sa lekom..jos nije :) doduse nije mi nista ni naplatio...
Zivot mi se totalno promenio,prosto konstantni bolovi smetaju ne samo fizicki vec i mentalno..ne mogu vise da radim,to me najvise
ubija.Nisam mnogo rukama ni radila,ali mozgom jesam ...to vise ne mogu,nemam tu koncentraciju koja je uzasno potrebna ...
E da me je ovo preskocilo,ne samo mene ..sve nas :)
jasnica

Pridružio se: Čet Maj 06, 2010 5:08 pm
---------

Sledeća

Povratak na Predlozi, ideje, komentari