Akademik Vladeta Jerotić: Psihosomatika i RA

Ovde možete postaviti svoje predloge, ideje ili komentare vezane za forum ORS-a

Re: Akademik Vladeta Jerotić: Psihosomatika i RA

Postod marijabc » Ned Jun 06, 2010 7:40 pm

jasnica je napisao:Naravno da je ovaj forum potreban i pomaze svima obolelim od ovog "CUDA"
Citajuci druge sajtove "hrvatske" primera radi,vise svetla bacaju na lekove i izlecenje..ako je ikako moguce :)
Te mislim da u tom pravcu treba ici.I ja se lecim na VMA,hvala im sto su mi brzo dijagnozu dali ali licno mislim
da jako malo pacijentu objasne samu bolest,nacin na koji se mogu nositi sa njom itd ...Razumem i njih pacijenata
puno,ostaje nam da "mlatimo"po internetu i ucimo :( a opet svaki slucaj je slucaj za sebe,granica bola trpljenja kod
svakog nije ista.Vec sam u nekom tekstu rekla da pijem metrotrexat evo vec 3 meseca i nista mi nije bolje sto se
zglobova tice.Sta se desava sa srcem,plucima,bubrezima,jetrom ja nesmem ni da razmisljam ..Ponovo gubim na tezini,
jedem normalno sasvim ..imam osecaj da me prosto iznutra nesto jede .:(
Veliki sam optimista,borim se i snalazim kako znam i umem,cak sam posetila i homoepatu sa kojim sam pricala skoro 4 sata
obecao mi je da ce mi se javiti sa lekom..jos nije :) doduse nije mi nista ni naplatio...
Zivot mi se totalno promenio,prosto konstantni bolovi smetaju ne samo fizicki vec i mentalno..ne mogu vise da radim,to me najvise
ubija.Nisam mnogo rukama ni radila,ali mozgom jesam ...to vise ne mogu,nemam tu koncentraciju koja je uzasno potrebna ...
E da me je ovo preskocilo,ne samo mene ..sve nas :)

Slazem se sa tobom u potpunosti sto se sajtova tice. Kod nas je tek u poslednje vreme pocelo malo vise da se bavi ovim bolestima i da ima pravih sajtova, a ne samo usputnih foruma. Ja sam uglavnom bila na sajtovima iz Hrvatske, delimicno Federecaije BiH, ali su najbolji nemacki ii svajcarski jer su to sajtovi sto njihovih udruzenja, sto njihovih klinika. Kod nas je za sada ovo najozbiljniji sajt na kome pacijenti mogu da se informisu, ali je jos uvek nov i treba da se radi.
U pravu si i sto se lekara tice, nas je vec puno i sve nas je vise, a njih je malo, narocito onih koji su bas zainteresovani i hoce da odvoje vreme i strpljenje za pacijenta. Ja moram da pohvalim mog doc. Petronijevica, koji je jedan od takvih, kakvog pacijent samo pozeleti moze.
Inace methotrexatu treba od 6 nedelja do 3 meseca da pocne da deluje on i spada u tu grupu lekova koja deluje sporije ali dugotrajnije je dejstvo.
Da ti pravo kazem isla sam i ja kod homeopate, ali slaba je to fajda bila, a mozda ni ja nisam imala dovoljno strpljenja, kazu da tu treba biti strpljiv, jer dugo traje.
Interesantno je koliko ima slicnosti u ovim nasim putevima, koji su se ovde ukrstili. I ja sam isto prosla sto se posla tice. Bolovi, bolovi, bolovi, kocenje, kocenje, kocenje ( kad uhvate i veliki i mali i kicma jos uz put, pa se ukocim ko egipatska mumija ), a idem tako na posao. Fizicki to nije bilo nista osim sedenja, ali mentalno, da ne pricam, zahtevno koliko hoces. Naravno ista stvar, koncentracija otisla na jednu stranu, ja na drugu. Pamcenje, ali ono trenutno, sto psiholozi kazu upamcivanje, a kompjuterasi RAM memorija, na minimumu, treba da se menja i tako jos sto sta.
Veruj mi da znam kako ti je.
E, a da Bog pozivi akademika prof. Jerotica, i sve one lekare koji imaju takav pristup. Pa obe smo se pronasle u njegovom tekstu sa predavanja na Kolarcu. Bice bolje, videces. Za ovo stvarno treba biti optimistican i truditi se da ne klones duhom. Znam da je tesko i da biva, ali moramo dalje. :D
Pozdrav
marijabc

Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 8:55 pm
---------

Prethodni

Povratak na Predlozi, ideje, komentari