Psihosomatika o dg. Psoryasis vulgaris Rheumatoid arthritis

Ovde možete postaviti svoje predloge, ideje ili komentare vezane za forum ORS-a

Psihosomatika o dg. Psoryasis vulgaris Rheumatoid arthritis

Postod Jelena » Pon Maj 03, 2010 7:38 pm

Postovanoj Mariji sa VMA!

Iz Vaseg teksta se jasno vidi da ste se interesovali ozbiljno za obe dijagnoze.

Iznecu Vam naucni stav po pitanju obe (Rheumatoid arthritis i Psoryasis vulgaris). Od 7 zvanicnih psihosomatskih bolesti, obe navedene su u toj klasifikaciji. Zbog veoma slozene klinicke slike u mehanizmima Psiho-Neuro-Endo-Imuno, manifestacija simptoma je individualna.

Vase trenutno lecenje i u dnevnoj bolnici Instituta za psihijatriju KCS, upravo potvrdjuje naucni stav koji je u psihosomatici odavno poznat. Upravo o tome je u svom izlaganju veoma prihvatljivo i samo svojstveno Akademiku Vladeti Jeroticu, bilo reci.

Iskreno mi je zao sto niste bili u prilici da prisustvujete.

Bas zbog toga `STO STE BILI ZENA ZMAJ` bili ste i podobni za ovakvu klinicku sliku. To je osnivac moderne psihosomatike Franc Aleksander, americki psihijatar objasnio kroz model nastanka psihosomatske bolesti: 1. genetsko nasledje 2. rano emocionalna trauma i 3. aktuelni konflikt. Profesor Jerotic je upravo i zapoceo pojasnjenje slozenih mehanizama nastanka psihosomatske bolesti. Ako Bog da, pri sledecem susretu sa Profesorom, predlozila sam mu da pacijentima iznese stav o Aleksitimiji. Svakako, uz edukaciju pacijenata, neophodna je i saradnja reumatologa, koji se suocavaju sa sve slozenijom manifestacijom klinicke slike pacijenata a i sve vecim brojem onih koji nose u sebi vec ispoljene probleme koji su viseslojnog karaktera.

Postoje dve kategorije simptoma: psihosomatski i somatopsihicki. To lekari dobro znaju sta znaci. Za Vas u ovom trenutku je najvaznije da budete sigurni da u ovoj zemlji postoje oni koji poznaju ovakve visokoslozene pacijente, te mi je zelja da Vam unesem malo mira i sigurnosti u vrednosni sistem u kome sebe ponovo treba da pronadjete.

Godinama sa Akademikom Vladetom Jeroticem `KRCIM SMETOVE PSIHOSOMATIKE` I veliko mi je bilo zadovoljstvo da je 23.april 2010.godine bio ozbiljan pomak u nasoj reumatologiji koja je preko ovog Udruzenja po prvi put javno pruzila ruku psihosomatici.To je velika zasluga Predsednice ovog Udruzenja Prim.dr Mirjane Lapcevic. Do sada su reumatolozi u svojoj praksi individualno primenjivali znanja psihosomatike, ali ih je veoma malo onih koji su imali tu smelost da to smeste i u svoju zvanicnu doktrinu.

Pokazite potrebnu strpljivost, jer sve trazi svoje vreme.

Za Vas i one koji su sa dg.PA, nadam se da cu imati prijatno iznenadjenje, u vremenu koje je pred nama.
U svakom slucaju, pouzdano znam da je Prof.dr Dusan Stefanovic, puno naucio od svog oca Prof.dr.Zvonimira Stefanovica, te prefinjene razlike u manifestaciji simptoma, posebno u slucaju dg.PA. Pacijent ste Klinike za reumatologiju VMA i to Vam je prednost.

Vama i svima onima koji ste u slicnoj situaciji, svim srcem zelim puno uspeha.

Srdacno,
Jelena
Jelena

Pridružio se: Pon Maj 03, 2010 5:27 pm

Re: Psihosomatika o dg. Psoryasis vulgaris Rheumatoid arthritis

Postod marijabc » Uto Maj 04, 2010 7:35 pm

Draga Jelena ( eto li slucajnosti i moja starija kcerka se tako zove ),

zahvaljujem se na Vasem odgovoru i podrsci, koja mi veoma znaci.U ovom trenutku nisam sigurna da li me vise muci psihicka ili somatska komponenta. Jedino sto znam jeste da me je ta kombinacija u prilicnoj meri onesposobila za posao koji sam obavljala, ali i mnoge druge stvari. Duga je to prica, mozda, ako bude prilike na nekom sastanku udruzenja ili predavanju. U stvari cak i ne znam da li se odrzavaju neki cesci i redovniji sastanci ORSa osim predavanja.

Pukom slucajnoscu sam pocela da se lecim na VMA i to posle trogodisnjeg lecenja na Reumatoloskom institutu. Tamo su mi i ustanovili dijagnozu i poceli sa lecenjem MTX-om uz antireumatike. Ne kazem da sam na RI pogresno ili lose lecena, naprotiv mogu sve najlepse da kazem za dr. Slobodanku Djordjevic, ali na VMA imaju sasvim drugaciji pristup ovom problemu i imaju vise vremena da se posvete pacijentu ( visestruko je manje pacijenata nego na RI ). Naravno obavili su sva moguca ispitivanja jer, kao sto je rekao doc. Milan Petronijevic koji je moj lekar, tu je bilo elemenata za obe dijagnoze. U svakom slucaju na VMA su mi pored MTX ukljuceni i GK u malim dozama.

Profesora Dusana Stefanovica sam imala prilike da upoznam, mada nije moj lekar, ali kao nacelnik klinike upoznat je sa svim pacijentima koji leze na klinici i njihovim stanjem i dijagnozama.

Ma mogla bih o ovome od jutra do prekosutra, ali se uvek nekako bojim da ne budem dosadna i ne davim ljude svojim problemom, sto se odnosi i na Vas.

Srdacno Vasa

Marija sa VMA
marijabc

Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 8:55 pm

Postod Jelena » Uto Maj 04, 2010 8:24 pm

Draga Marija!

Ocekivala sam da ste pacijent Doc.dr sci.med. Milana Petronijevica. Doktorirao je na temu "Depresija u osteoporozi". O njegovoj doktorskoj tezi sam razgovarala sa Profesorom Jeroticem, kao i sa mnogim uglednim profesorima srpske medicine. Sjajan je! Verujte mu. Prepoznatljiv je u svom pristupu i radu. Sto se tice Nacelnika klinike za reumatologiju, koga ste imali prilike da upoznate vec sam Vam iznela stav, pa da se ne ponavljam. Sve sto ste rekli o njihovom radu je tacno.

Prosle godine na sastanku podruznice VMA Milan Petronijevic je imao odlicno izlaganje. Kako je slikovito i simbolicki docarao pricu o znacaju uzajamnog poverenja koji se gradi izmedju pacijenta i lekara i u vezi s tim uporedio snaznu reku u simbolu RA po kojoj plove u istom camcu pacijent i njegov lekar. Ostavio je utisak da zaista tako i misli. Upravo upotrebljena rec simbol i simbolika su od velikog znacaja za pacijente sa problemima kakvi su Vasi. Verujem da cete stoga biti dovedeni u dobru ravnotezu radom sa Vasim psihijatrom. Zato sam predlozila Profesoru Jeroticu Aleksitimiju, koju sam Vam vec spomenula.

Hajdemo malo o zanimljivostima.
Slucajnosti nema. Taj fenomen je objasnio jedan od cetvorice najvecih psihijatara civilizacije, Profesor mog dragog Profesora Vladete Jerotica, K.G.Jung.

Drago mi je zbog sinhroniciteta imena Vase kceri i mog. Neka to za Vas bude dobar znak od Boga da uvek na ovoj planeti ima resenja.

Trenutno sam u manjku vremena, no samo sam na kratko zelela da dodam jos malo podrske.
Sutra popodne (posle 18h) cu imati vise,te ako ste u prilici mozemo se dopisivati jos malo.

Srdacno
Jelena

Postod Jelena » Sre Maj 05, 2010 7:35 pm

Za sve one koji nisu prisustvovali predavanju Akademika Vladete Jerotica na Kolarcu 23.aprila 2010.godine, a interesuju se, potrudila sam se da vam obezbedim gde mozete da procitate Rad koji je odlicna zamena.

Rad: Reumatizam i psiha
Vladeta Jerotic: Covek i njegov identitet, 2003

1. http:www.rastko.rs/rastko/delo:12002 ili
2. http:www.udruzenje reumatologa srbije
3 strana, naslov Reuma, poslednji tekst Posts:1291
Poslednji put menjao Jelena dana Sub Maj 08, 2010 5:52 pm, izmenjena samo jedanput
Jelena

Postod marijabc » Čet Maj 06, 2010 8:26 pm

Draga Jelena,

na zalost jucerasnji dan mi je prosao u bazanju po beogradskim buticima jer mi se mladja kcerka sprema na desetodnevno studijsko putovanje u gradove u kojima se nalaze vazne evropske i svetske institucije ( Zeneva, Brisel, Hag i Amsterdam, Bec ),a kako je sportski tip koji nosi farmerice i trenerke, nema nista od elegantnije garderobe, pa je trebalo pronaci odgovarajucu ozbiljnu garderobu za devojku od 22 godine, te sam tako tek oko 22.00 mogla da sednem za racunar, a tada sam vec bila preumorna.

Elem, drago mi je sto imate tako dobro i lepo misljenje o docentu Petronijevicu, ja ga takodje smatram izuzetnim lekarom, specijalistom, dijagnosticarem, a iznad svega njegov odnos sa pacijentom je takav da prosto dodje kao "melem na ranu". Uvek prijatan, uvek spreman da saslusa, uvek sa osmehom. Prilikom onih nekoliko susreta sa prof. Stefanovicem stekla sam utisak da je i on takav.

Vidim da jako dobro poznajete ovu materiju i lekare sa VMA i pokusavam da dokucim, koje je vase zanimanje, odnosno specijalnost ( oprostite mi na indiskreciji ). Takodje imam utisak da Vam je stalo i da ste veoma upuceni u rad ORSa, kao i lekara reumatoloske i psihijatrijske specijalnosti. Licno bih veoma volela da se aktivno ukljucim u rad ovog naseg udruzenja. Ali tek sam odnedavno clan, pa jos nisam uspela da dodjem na predavanje kojem sam imala veliku zelju da prisustvujem, pogotovo zbog teme o kojoj je prfesor dr. Vladeta Jerotic govorio, tako da ne znam ni kako stvari funkcionisu ni kada se odrzavaju sastanci, ko ima pravo da ih saziva i slicno. Mozda bi mi radom u udruzenju i ova duboka depresija lakse pala.

Takodje ova prepiska sa Vama mi puno znaci i volela bih da se i dalje dopisujemo. Vrlo ste pozitivni, a to uliva nadu.

Srdacan pozdrav
marijabc

Postod Jelena » Čet Maj 06, 2010 11:07 pm

Draga Marija!

Veceras sam Vam napisala poduzi tekst o svemu sto Vas je zanimalo u sklapanju enigme, ali iz neznam kog tehnickog razloga, tekst se nije pojavio. Sada je vec kasno, da pisem ponovo, sutra cu to uciniti ispocetka, a sada samo zelim da Vam kazem da sam procitala Vas tekst i da me raduje Vas proaktivni i optimisticki stav.

Vama i Vasim kcerkama,

Veliki pozdrav
Jelena
Jelena

Postod marijabc » Pet Maj 07, 2010 9:58 pm

Draga Jelena,
sa nestrpljenjem cekam sutra da procitam Vas tekst.

U medjuvremenu sam se potrudila, posto na predlozenim sajtovima nisam uspela da pronadjem rad dr. Jerotica, "Covek i njegov identitet", danas sam u povratku iz dnevne bolnice kupila knjigu, a nije mi poslo za rukom ni na sajtu http:www.udruzenje reumatologa srbije http:www.udruzenje reumatologa srbije 3 strana, naslov Reuma, poslednji tekst Posts:1281, da pronadjem predlozenu temu. Mozda nisam nesto uradila kako treba, pa cu pokusati ponovo.

Srdacno,
vasa Marija
marijabc

Postod Jelena » Pet Maj 07, 2010 10:21 pm

Draga Marija!

Sinoc sam razgovarala sa Profesorom Jeroticem i posle 14.maja ce na ovom sajtu biti postavljen orginalni tekst sa Kolarca.

Profesor i ja se vidimo u iduci petak, pre nismo mogli zbog obostrane zauzetosti i to nam je bio prvi slobodan termin. Tako da uz malo strpljenja, citacete ga na ovom sajtu.

Drago mi je da ste kupili knjigu.

Marija ORS ce Vam zbog Vaseg interesovanja za aktivnosti u ORS-u napisati kako mozete da se ukljucite.

I veceras mi je pukla konekcija kada sam Vam slala tekst u kome sam napisala sta Vas je zanimalo. Da Vas to ne brine, desava se.

Veliki pozdrav
Jelena

Postod Jelena » Sub Maj 08, 2010 8:34 pm

Draga Marija!

Malocas sam otisla zbog Vas na sajt Udruzenja reumatologa Srbije i videla da je tekst na 4.strani prvi po redu pod nazivom Reuma, pa u toj tematskoj celini poslednji.

Da ne biste sumnjali u sebe da nesto niste dobro uradili, verovatno je i toga dana kada ste ga Vi trazili vec bio na sledecoj strani ulaskom nekog novog teksta.

Svi kompjuterski sajtovi su prepuni tekstova, tako da je ponekad tesko pronaci trazeno.

Uostalom, ako ga i ne pronadjete, juce sam rekla da ce orginalni tekst biti na ovom sajtu uskoro. Rad "Covek i njegov identitet" preporucujem i dalje da trazite jer je zaista vredan ozbiljne paznje.

Nadam se da uzivate u knjizi Profesora Jerotica, pripremama kcerke za studijsko putovanje, kao i u mojoj imenjakinji.

Prijatan vikend i sve najlepse Vam zelim.
Jelena

Postod marijabc » Sub Maj 08, 2010 8:58 pm

Draga Jelena,

veoma me je obradovala vast da ce kompletna verzija teksta sa Kolarca, biti na sajtu ORS, jedva cekam. Isto tako sa nestrpljenjem ocekujem da mi ORS posalje informaciju na koji nacin mogu da se ukljucim u rad udruzanja.

Nadam se da cu imati priliku, cast i zadovoljstvo da upoznam profesora Jerotica, a pre svega naravno Vas. Ulivate mi zaista veliku kolicinu pozitivne energije koja mi je preko potrebna.

Sad cu se ponovo baciti na sajt udruzenja reumatologa.

Srdacan pozdrav i prijatan vikend
Marija
marijabc

---------

Sledeća

Povratak na Predlozi, ideje, komentari