Postovanoj Mariji sa VMA!
Iz Vaseg teksta se jasno vidi da ste se interesovali ozbiljno za obe dijagnoze.
Iznecu Vam naucni stav po pitanju obe (Rheumatoid arthritis i Psoryasis vulgaris). Od 7 zvanicnih psihosomatskih bolesti, obe navedene su u toj klasifikaciji. Zbog veoma slozene klinicke slike u mehanizmima Psiho-Neuro-Endo-Imuno, manifestacija simptoma je individualna.
Vase trenutno lecenje i u dnevnoj bolnici Instituta za psihijatriju KCS, upravo potvrdjuje naucni stav koji je u psihosomatici odavno poznat. Upravo o tome je u svom izlaganju veoma prihvatljivo i samo svojstveno Akademiku Vladeti Jeroticu, bilo reci.
Iskreno mi je zao sto niste bili u prilici da prisustvujete.
Bas zbog toga `STO STE BILI ZENA ZMAJ` bili ste i podobni za ovakvu klinicku sliku. To je osnivac moderne psihosomatike Franc Aleksander, americki psihijatar objasnio kroz model nastanka psihosomatske bolesti: 1. genetsko nasledje 2. rano emocionalna trauma i 3. aktuelni konflikt. Profesor Jerotic je upravo i zapoceo pojasnjenje slozenih mehanizama nastanka psihosomatske bolesti. Ako Bog da, pri sledecem susretu sa Profesorom, predlozila sam mu da pacijentima iznese stav o Aleksitimiji. Svakako, uz edukaciju pacijenata, neophodna je i saradnja reumatologa, koji se suocavaju sa sve slozenijom manifestacijom klinicke slike pacijenata a i sve vecim brojem onih koji nose u sebi vec ispoljene probleme koji su viseslojnog karaktera.
Postoje dve kategorije simptoma: psihosomatski i somatopsihicki. To lekari dobro znaju sta znaci. Za Vas u ovom trenutku je najvaznije da budete sigurni da u ovoj zemlji postoje oni koji poznaju ovakve visokoslozene pacijente, te mi je zelja da Vam unesem malo mira i sigurnosti u vrednosni sistem u kome sebe ponovo treba da pronadjete.
Godinama sa Akademikom Vladetom Jeroticem `KRCIM SMETOVE PSIHOSOMATIKE` I veliko mi je bilo zadovoljstvo da je 23.april 2010.godine bio ozbiljan pomak u nasoj reumatologiji koja je preko ovog Udruzenja po prvi put javno pruzila ruku psihosomatici.To je velika zasluga Predsednice ovog Udruzenja Prim.dr Mirjane Lapcevic. Do sada su reumatolozi u svojoj praksi individualno primenjivali znanja psihosomatike, ali ih je veoma malo onih koji su imali tu smelost da to smeste i u svoju zvanicnu doktrinu.
Pokazite potrebnu strpljivost, jer sve trazi svoje vreme.
Za Vas i one koji su sa dg.PA, nadam se da cu imati prijatno iznenadjenje, u vremenu koje je pred nama.
U svakom slucaju, pouzdano znam da je Prof.dr Dusan Stefanovic, puno naucio od svog oca Prof.dr.Zvonimira Stefanovica, te prefinjene razlike u manifestaciji simptoma, posebno u slucaju dg.PA. Pacijent ste Klinike za reumatologiju VMA i to Vam je prednost.
Vama i svima onima koji ste u slicnoj situaciji, svim srcem zelim puno uspeha.
Srdacno,
Jelena