Psorijatski artritis

Ovde možete postaviti svoje predloge, ideje ili komentare vezane za forum ORS-a

Psorijatski artritis

Postod marijabc » Pet Apr 23, 2010 7:17 pm

Borim se sa ovim bolovima poslednjih 5 godina. Malo bude bolje, pa opet lose i tako redom. U pocetku mi je dijagnoza glasila RA, medjutim preinacena je u PA ( psorijatski artritis ) zbog postojanja psorijaze, od koje su doduse ostali uglavnom tragovi jer je veci deo zahvacene koze ( a bilo je toga prilicno ) Metotrexat ocistio. Elem, ja sam uglavnom pronasla svu mogucu i nemogucu literaturu i clanke o RA, ali o PA ima jako malo na nasim sajtovima, dok je u Hrvatskoj nesto bolja situacija. Iz tog razloga sam pretrazila sajtove sa nemackog govornog podrucja i opet se manje vise svodilo na psorijazu, ali ne i artritis koji uz nju nastaje. Znam da je to seronegativni artritis, koji osim zglobova zahvata i kicmu, ali dalje....Mozda neko zna nesto vise o ovoj boljki, mehanizmu njenog dejstva, posledicama i slicnim "sitnicama".
Inace pijem 20mg MTX nedeljno, naizmenicno 8 i 4 mg niripana, plus antireumatici manje vise svakodnevno.
Pozdrav

:geek: :( :roll:
marijabc

Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 8:55 pm

Re: Psorijatski artritis

Postod ORS » Uto Apr 27, 2010 7:59 am

Na Vaše pitanje dr Ostojić je odgovorio

Psorijazni artritis je hronično zapaljenje zglobova koje se javlja kod nekih bolesnika sa psorijazom. Po načinu ispoljavanja često se ne razlikuje od reumatoidnog artritisa, tj. može da se karakteriše zapaljenjem sitnih zglobova šaka i stopala, skočnih i ručnih zglobova. Ovo zapaljenje je hronično, često doživotno, i u slučaju da se ne leči ili se pogrešno leči može da dovede do ozbiljnog oštećenja zglobova i hen****piranosti bolesnika. Zapaljenje zglobova se najčešće javlja kod bolesnika sa već izraženim kožnim promenama, mada retko zglobne tegobe mogu da prethode mesecima ili godinama ispoljavanju psorijaze. Kod tih bolesnika se po pravilu prvo postavi dijagnoza reumatoidnog artritisa, pa se potom preinači u psorijazni artritisa kada se ispolje kožne promene. Sa terapijskog aspekta to ne igra značajniju ulogu.
ORS

Pridružio se: Sre Sep 30, 2009 7:01 pm

Postod marijabc » Uto Apr 27, 2010 8:13 pm

Hvala puno na odgovoru, mada doduse to su uglavnom stvari koje vec i sama znam, tj. manje vise shvatila sam kroz ovih pet godina mnogo stosta. Na moju veliku zalost u medjuvremenu je doslo i do degenerativnih promena na vratnoj i lumbalnoj kicmi, ocajno me bole ne samo mali nego i veliki zglobovi (skocni zglobovi, kolena, kukovi, ramena, laktovi ), trenutno sam u dnevnom boravku na Institutu za psihijatriju KCS zbog duboke reaktivne depresije sa psihoticnom epizodom plus sumnjaju i na bipolarni poremecaj. Pijem i kardiolosku osim reumatoloske i psihijatrijske terapije. Ma od jedne "zene zmaja" postala sam "zena pihtija".
U sustini bilo bi mi zaista drago da se, ako postoji neko ( znam da je ova vrsta artritisa znatno redja od RA) ko ima slicne probleme, javi.
Ocekujem uskoro poziv i za biolosku terapiju Enbrelom, ali to je jos uvek sargarepa na dugackom stapu.

Tek sam se uclanila u ORS, podruznica na VMA, a posto nisam uspela da dodjem na poslednje predavanje koje je bilo 23.04.2010., volela bih da znam kada ce biti sledece i da li postoji neki nacin da dodjem do sadrzaja tema od 23.04.

Veliki pozdrav i hvala unapred
marijabc

Postod ORS » Pet Apr 30, 2010 1:25 pm

Program sastanka je bio sledeći:

Reumatoidni artritis – šta je to?
Prof. dr Nemanja Damjanov

Kvalitet života obolelih od RA
Prim. dr Mirjana Lapčević
Predsednik ORSa

Uticaj psihe na nastanak bolesti i rezultate lečenja
Akademik Prof. dr Vladeta Jerotić

Teško je prepričati ono što su predavači govorili. Kako su se javili za diskusiju, ljudi koji boluju od RA, a imaju i psihičke probleme zbog bolesti, prof. Jerotić ih je uputio na Pravoslavno savetovalište na 12. spratu Beograđanke, gde savete daju stručnjaci različitih profila. Neka ranija predavanja su objavljena na našem sajtu. Trenutno nemam informaciju o održavanju sledećeg sastanka, čim je dobijem, biće objavljena na sajtu.

Marija-ORS
ORS

Pridružio se: Sre Sep 30, 2009 7:01 pm

Postod marijabc » Pet Apr 30, 2010 7:51 pm

Hvala na odgovoru i predlogu za Pravoslavno savetovaliste, do sada nisam ni znala da ga imamo. Otici cu.

Pozdrav
Marija BC
marijabc

---------

Povratak na Predlozi, ideje, komentari