ZANIMLJIVOSTI

Ovde možete postaviti svoje predloge, ideje ili komentare vezane za forum ORS-a

ZANIMLJIVOSTI

Postod marijabc » Pon Maj 31, 2010 8:13 pm

Mozda vas ova tema malo prodrma i probudi iz sna pa se neko i aktivira, da komentar, napise nesto o tome sta bi zeleo da cita, mozda o ishrani ili nesto slicno.

Dakle, na sajtu nemackog udruzenja reumaticara izasao je tekst, ja cu ga maksimalno skratiti, naslov glasi " PUSENJE JE POKLON REUMATSKIM BOLESTIMA" :mrgreen:
Povod je bio svetski dan protiv pusenja:
" Ko je pusac ima 13 puta veci rizik, narocito ako su u pitanju teski pusaci, da oboli od zapaljenske bolesti zglobova, Reumatoidnog Artritisa( ako vec nije ), ili da pogorsa stanje Morbus Behterev-a, lupusa, a naravno kod RA ima tu nacina i prostora da se razvija i pogorsava jos vise...... Zato nemacka reuma liga savetuje reumaticare da pod hitno ostave duvan" :idea:

To je samo delic citave studije koju su sproveli nemacki, svajcarski i austrijski lekari. Ako treba napisacu ceo tekst.

Pa sad da vidimo sta cemo dalje

Pozdrav

Cekam vase komentare, ako ih bude pisacemo jos neke zanimljivosti. Ovo je samo pocetak
marijabc

Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 8:55 pm

Re: ZANIMLJIVOSTI

Postod jasnica » Sub Jun 05, 2010 10:05 am

Marija,pise li igde postoji li kakav lek za RU da se izlecimo i nastavimo gde smo stali ...:(
jasnica

Pridružio se: Čet Maj 06, 2010 5:08 pm

Postod marijabc » Ned Jun 06, 2010 7:14 pm

E, draga moja Jasnice ovo ti je boljka od koje se ne umire, ali sa njom se umire.Ono nije bas da je utesno, ali je istina. :( Jednom kada sam bila kod neurologa ( kada se piju MTX i GK dodje tu do svega, a nisu ostecenja vec pojave ) covek me pregledao, pogledao moje rezultate kardioloske ( hipertenzicar sam vec dugo pa shodno tome pijem i 4 vrste lekova za tu boljku ), reumatoloske ( ova napast ), psihijatrijske ( pored svih ovih tegoba i lekova pojavi se tu i tamo i poneka depresija ) rece mi doslovce: "Draga gospodjo iz ovoga sto gledam mogu da zakljucim sledece dve stvari, a to su prvo vi ste patili, vi jos uvek patite i vi cete patiti, ali u svemu tome ono drugo, dobra je vest da cete ziveti dugo". :? Utesi me covek jednom recenicom, te tako i ja tebe. :|
Za sada jedino sto su pronasli, a da je mnogo efikasnije od: methotrexata, nirypana, soli zlata, pronizona, raznoraznih antireumatika,banjskog lecenja, fizioterapije i da ne nabrajam ostale metode i lekove, jeste bioloska terapija. Za nju je potrebno da pacijent kome treba se daje prodje odredjeno ispitivanje i ispuni neke medicinske parametre ( koji su to parametri, ne bih ti znala reci, to lekari znaju ), zatim to odobravaju komisije pa tek posle toga pacijent moze da dobije biolosku terapiju. Procedura je poprilicna i obicno je predlozi nadlezni lekar.

Sta da ti kazem?
Neko vreme nisam mogla na Net, pa tako jos nisam otkrila nesto novo i zanimljivo. Cim budem, eto mene

Pozdrav :lol:
marijabc

Postod marijabc » Pon Jun 07, 2010 6:38 pm

A sada jos nesto od ZANIMLJIVOSTI, a to je SPECIJAL RHEUMA-ONLINE DEUTSCHLAND.

Elem, naslov je USPESI KOD TERAPIJE RA KORTIZONOM - U NAJAVI
"Kortizon je preko 50 godina u upotrebi kod lecenja reumatskih oboljenja, sto znaci i reumatoidnog artrita. Sada je nagovestena jedna mala revolucija kod ove terapije. Tacno pre godinu dana , u aprilu 2009. kao nesto potpuno novo u nemackoj je pustena u upotrebu nova formula kortizona , tj. u pitanju je hronobioloska terapija kortizonom, ime leka je PREDNIZON MR.Odnosno pomocu ovog leka moguce je vremenski tempirano lecenje. Zapravo radi se o tome da PREDNIZON MR ima odlozeno vremensko dejstvo zbog specijalnog omotaca kojim je tableta oblozena i kojoj je potrebno 4 sata da se u organizmu razgradi, tako da na taj nacin birata vreme u koje zelite da lek ima svoje optimalno dejstvo. NPR. ako zelite da to bude 2.00 u toku noci, lek popijete u 22.00."

Interesantno zar ne? Da vidimo hocemo li sada imati odvaznih da prokomentarisu novi nacin lecenja

Pozdrav
marijabc

Postod jasnica » Čet Jun 10, 2010 2:21 pm

Draga moja Marija

Evo mene odvazne Jasnice :) nekad su me zvali Jasnica -Opasnica ...sada vise ne,definitivno ne ... :D

Procitah ovu tvoju vaznu vest Maki,samo kad cemo mi biti u mogucnosti da koristimo te terapije ?

Iskreno se nadam da necemo umreti do tada :) ...salim se malo,ja inace volim da se salim...Danas sam bila

na VMA i dobila svoje blokadice :) iskreno lakse se dise ..a valjda cu lepse nocas zaspati ...Ubi me ovaj RU

ja nisam vise ona ista licnost za samo 4 meseca..Krecem na terapije od ponedeljka na VMA,pa videcemo ima li poboljsanja..

Pripitala sam doktora vezano za homoepatske lekove,rekao mi je zasto da ne...postoje ljudi kojima je to znatno pomoglo

Pitah i za bioloske inekcije,e tu mi je rekao da se ne preforsiram puno... ;) :cry: A ja opet mislim da bi me to spasilo ...

Lep pozdrav svima ... :)
jasnica

Postod marijabc » Pet Jun 11, 2010 6:29 pm

Odvaznost je vrlo dobra osobina. Kakav bi svet danas bio da nije odvaznih? :geek: i radoznalih :lol: Pitam se.

I ja sam od onih sto vole da se sale, na svoj racun narocito, tako nekako lakse prihvatam bolest, mada kazu psihijatri da treba izbegavati razmisljati o tome. HM :roll: samo ne znam kako, kad stalno nesto boli, bolucka, zateze i slicne zezancije.

Taj nemacki PREDNIZON MR tek je u pocetnoj fazi koriscenja. Mozda i do nas stigne uskoro. Nasi lekari itekako prate trrendove u svetu, narocito ovi na VMA. Mogu ti reci da su najbolji.

Stici ce i do nas, kao sto je stigla i bioloska, mada je za nju komplikovana procedura jer je skupa i malo je pacijenta kojima se odobrava. Ministarstvio kaze Reumatoloski institut ce dobiti 5, VMA ce dobiti, 5, neznam koliko Nis isl. Pa onda se gledaju neki parametri.

I ja sam od ovog se promenila i fizicki i psihicki. Uvek se vratim na tekst profesora Jerotica, koliko je tacno ono sto je napisao

Ne mogu vise da pisem, vec dva puta mi je padao sistem na kjompu. Valjda je i njemu vrucina.

Pisemo se

Pozdrav
marijabc

Postod jasnica » Ned Jun 13, 2010 11:54 am

Moja Marija

Tacno je sve sto je profesor Jerotic rekao,negde su zivotne okolnosti prosto bile takve da nismo uspele da kanalisemo bol,povredjenost,ljutnju,bes ...a satkane takve kakve smo rezultiralo je ovim CUDOM..:(

Mozda je ovo i opomena da stanemo sa dosadasnjim nacinom zivota,ova neprestana BOL nam ukazuje da se ne moze glavom kroz zid (bar u mom slucaju sigurno jeste)..posebno da ne zadajemo sebi tesko ostvarljive ciljeve,a radila sam to cini mi se ceo zivot...i na kraju kad podvucem crtu,mnogo sta bih drugacije sada..ali :(

Ja nisam iz sveta medecine,sve sto sam znala je brufen,andol,kapi za nos. Sada naucih svasta nesto o uzasno teskim i opasnim lekovima,bez kojih nazalost ne bih mogle..i opet mi ruke slabe,kljuca,boli boze sacuvaj...Koncentracija mi je opala skroz na skroz...

Kad bi profesor smislio neku inekciju da ovo CUDO nestane,i sve bude samo ruzan san.. :(
jasnica

Postod marijabc » Pon Jun 14, 2010 6:38 pm

eh, draga moja Jasnice,

volela bih ja vise nego ista na svetu da postoji injekcija koja bi mi mogla promeniti, pre svega karakter, narav, emocije, a sve ono drugo nekako i moze da ide.
Nesto je slicna i moja zivotna prica u najkracim crtama pa i sva ona profesorova analitika. Ja se vec dugo sa ovom napascu borim, ali me spopala ona druga napast. Psihicki problemi. Ali to je sv e nesto islo u kirug. Od svega onog sto sam kao i ti bila ranije i kakava sam bila, i kako nisam sve te stvari uspevala da kanalisem sve ostalo na opsihicko-mentalnom planu, pa smo obe imale cast i zadovoljstvo da kao posledicu toga dobijemo ovo, e tako isto je kod mene, pa sam od ovoga ponovo dobila to, tako da sam sada udri me do zore , a od zore ceu sam, medjutim zora nikako da stane.

Ne daj se Inaes ( mislim Jasnice ), nedaj se godinama moja Ines ( misli bolesti moja Jasnice ), itd.

Mnog mi je vrucina i samo se vucem po kuci ko prebijen pas,sa kreveta na krevet. Jedva sam ustala da vidim sta ima novo na forumu, pa ti eto i odgovorih, a saaada ponovo na neko hladno mesto, najradije bih u frizider, ali je mali, a zamrzivac je4 jos manji,jer je pola - pola.

Poljubac za tebe, dodjes mu nekako kao moje drugo ja

Marija
marijabc

Postod jasnica » Sre Jun 16, 2010 8:06 pm

Draga moja Marija

Ja idem na fizikalnku terapiju na VMA,i mogu ti reci da mi je znatno bolje.. :) bice da cu brzo u tu remisiju ...da Bog da da mi potraje samo,da se malo odmorim...:) Mnogo mi je bolje,imam kontrolu 25.06. pa cu imati i krv spremnu do tada ali ja prosto osecam da mi popusta ovo CUDO..Vraca mi se snaga u rukicama,nogice sam vec lepo utegla ...samo vezbe,vezbe nema druge.Od svih cuda sto sam probala bolje mi je,al od cega konkretno neznam..:) a i nezanima me,bitno je da je meni lakse ...Zelim da i tebi bude bolje:) zelim da niko vise ne oboli od ovog CUDA na svetu ...zaista je iscrpljujuce:(

Lep pozdrav Jasnica
jasnica

Postod jasnica » Uto Avg 10, 2010 1:07 pm

jasnica je napisao:Draga moja Marija

Ja idem na fizikalnku terapiju na VMA,i mogu ti reci da mi je znatno bolje.. :) bice da cu brzo u tu remisiju ...da Bog da da mi potraje samo,da se malo odmorim...:) Mnogo mi je bolje,imam kontrolu 25.06. pa cu imati i krv spremnu do tada ali ja prosto osecam da mi popusta ovo CUDO..Vraca mi se snaga u rukicama,nogice sam vec lepo utegla ...samo vezbe,vezbe nema druge.Od svih cuda sto sam probala bolje mi je,al od cega konkretno neznam..:) a i nezanima me,bitno je da je meni lakse ...Zelim da i tebi bude bolje:) zelim da niko vise ne oboli od ovog CUDA na svetu ...zaista je iscrpljujuce:(

Lep pozdrav Jasnica

Draga moja Marija...nema te vec duze vreme :(

Nazalost,meni je jako lose..:( prosto propadam i psihicki i fizicki,gubim i na kilazi i tako skroz bezveze ..;(
Za koji dan bih trebalo da primim i tu famoznu biolosku terapiju...ako vec nije kasno :(

Lep pozdrav,nadam se da si dobro ...Jasna
jasnica

---------

Sledeća

Povratak na Predlozi, ideje, komentari