ZANIMLJIVOSTI

Ovde možete postaviti svoje predloge, ideje ili komentare vezane za forum ORS-a

Re: ZANIMLJIVOSTI

Postod marijabc » Sre Avg 11, 2010 9:33 pm

Draga moja Jasanice,
zao mi je sto cujem da ti je losije, veruj mi da sam prolazila kroz sve to kroz sta ti sada prolazis i potpuno te razumem. :|
Cinjenica je da me dugo nije bilo na forumu, ali sam ti i ja upala u bedak pa sam tri meseca provela u dnevnoj bolnnici na Institutu za psihijatriju. :roll: Pomagalo je dok sam bila tamo, ali sam kad dodjem kuci nekako bila bezvoljna i verovatno umorna, gradski prevoz je cudo nevidjeno. U sustini dugo se vec lecim od depresije kod njih jer sve ono sto mi se desavalo tokom lecenja i bolesti moralo da utice i na psihu. :cry:
Posto sam radila izuzetno zahtevan posao u intelektualnom smislu ( trenutno sam vec skoro godinu dana na bolovanju ) koji je zahtevao potpunu koncentraciju, da te ne smaram sam opisom posla koji sam radila, uz bolove, ukocenost, probleme sa kicmom, pomalo zategnute odnose sa koleginicom koja je vrlo nezgodna i zraci ogromnom negativnom energijom, da ne govorim o situaciji u kuci ( tri generacije tesko idu zajedno, a kad dobijes ulogu tampon zone, odnosno mirovnih snaga to je vrlo nezahvalno i nemoguce, a ne smes da se suprotstavis generaciji pre jer si u njihovoj kuci, a ova generacija posle dok joj objasnis da tu nista ne mozaes sem da se posvadjas i odes u podstanare pa onda nema nekih pogodnosti, narocito ako imas nezgodnu osobu u kuci u kojoj zivis koja ti redovno necim zagorcava zivot po onoj narodnoj " sina kara, snaji prigovara, sta da ti kazem ) nije moglo drugacije nego da psihicki flipnem i odem u depresiju. :( . Mada tu su malo i godine, ipak ja sada imam 48, a 26 godina zivota u onakvim uslovima motalo je da uzme danak. :x To nije nimalo cudno i reumatolog mi je predlozila da se obratim psihijatru. Pomagalo je jedno vreme, :) pa opet upadnem u krizu i tako ciklicno, :roll: cak sam dolazila i u faze da razmisljam o tome da sebi prekratim muke. Trenutno sam na antipsihoticima i anksioliticima pa se psihicki osecam malo bolje. ;) posto sam u medjuvremenu dobila i biolosku terapiju, sad sam reumatoloski na metotreksatu, onom glukokortikoidu Niripanu ( koji inace pojacava depresiju i pravi cuda pa se osecas budi Bog sa nama ) i bioloskoj trapiji Enbrelom, po koju idem jednom mesecno i dobijam doze za mesec dana pa ih dajem sama sebi. :lol: Ona ( mislim bioloska terapija ) ispoljava svoje puno dejstvo tek posle tri meseca pa ne mogu jos nista da kazem, nije mi ni gore , ali jos uvek ni mnogo bolje. Cekam , jer sam prvu terapiju primila 14.06., sto znaci jos mesec dana. Doduse kod mene je uhvatilo prilicno maha jer duze se lecim, a nisam na vreme pocela da dobijam MTX. ali poznajem coveka koji je bio u takvom stanju da nije mogao da se mrdne, u svim mogucim bolnicama bio na ispitivanjima i na kraju ispade da je reumatoloski i neuroloski problem ( znam da je kicma u pitanju ). Dobio je da prima Enbrel i Humiru i sada moze bez problema da radi sve :lol: tako da mi on stalno govori budi strpljiva, pa i ja tebi kazem isto to. Ja nisam lekar, nisam strucnjak, ali za psihicke probleme obrati se psihijatru, nije strasno, nije sramota, ne boli nista, a i Institut za psihijatriju je dobra ustanova, ako bas dodje dotle, :lol: a nadam se da ce ambulantno lecenje pomoci. Mogu tamo da ti preporucim dr. Zoranu Pavlovic, koja je jako brizna i trudi se oko svakog svog pacijenta. Mozda te i nisam nesto utesila, ali to je moje iskustvo, a ono je kod svakog razlicito. 8-) Ove bolesti definitivno moraju da se lece timski odnosno od lekara opste prakse, preko reumatologa do psihijatra ili psihologa jer oni jako dobro poznaju i prepoznaju ovakve probleme. :P . Nadam se da sam ti bar malo pomogla, bar znas da nisi sama, da nas ima jos. Ako nije tajna kod koga se lecis na VMA? Znam tamo poprilocno lekara, lezala sam na klinici.

Puno te pozdravljam, od srca zelim da ti bioloska terapija sto brze pocne da daje rezultate i nikad nije kasni da pocnes da je primas. I stariji od nas su tek pre godinu dana poceli da je primaju pa se osecaju bolje. :lol:

Saljem ti srdacne pozdrave

Marija
marijabc

Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 8:55 pm

Postod jasnica » Pet Avg 13, 2010 11:23 am

Draga Marija

Procitah sve ... :( neznam sta da ti kazem.

Ja toliko ocekujem i nadam se da ce mi biti bolje od bioloske inekcije,jel ovo do sad nikakve rezultate nije dalo..cini mi se sve gore
Skoro sest meseci pijem Niripal 4mg i metotrexat 7 tabletica,svaki cetvrtak i nista ...otoke nisam cak ni imala,sad imam uzasne otoke :(
na rucnim zglobovima,laktovima,kolenima i skocnim zglobovima.Da ti ne pricam obrazi kakvi su mi,oko vrata naslage mesa..ma uzas
Meni nesto tu ne prija,ja sumnjam u Nirpal jel se posle njega zaista lose osecam a i metotrexat kad popijem ..pa neznam sta je gore
Ukocene su mi ruke,rucni zglob je tako otecen da nista ne mogu sa njim..a u zadnjih par dana osecam probadanje u bubrezima.To nije do sad bilo...neznacovek da li ovo piti ili ne piti ..strah me je da prekinem ali ni ovo ne mogu izdrzati,veruj mi..

Pa nije da se mora cekati efekat i posle bioloske inekcije .. :( joj,pa ubila si me sa tim,ja sam se nadala da ce to odmah popustiti ...da li znas koje su inekcije tu najkvalitetnije ili sve zavisi od organizma? Ja znam coveka on samo HUMIRU dobija jednom mesecno,doduse u Becu zivi i kaze da mu je sjajno ...

Na VMA se lecim,meni su doktori dr Glisic i Cirkovic ..ali oni rade timski,timski i donose odluke itd

Zelim da ti bude bolje od sveg srca ...

Lep pozdrav Jasna
jasnica

Pridružio se: Čet Maj 06, 2010 5:08 pm

Postod jasnica » Čet Sep 30, 2010 8:43 pm

Niko ne pise,sta li se desava ?
jasnica

Pridružio se: Čet Maj 06, 2010 5:08 pm

Postod marijabc » Sub Okt 16, 2010 3:57 pm

Kad se uzme u obzir da je u cetvrtak bio 12.10. tj Svetski dan borbe protiv reumatskih bolesti povodom toga evo i necega sto ste mozda vec znali, a mozda i niste:

Kako smo dosli do “ Svetskog dana reume”?
Svetski dan reume je prvi put odrzan 1996 pod nazivom “Internacionalni dan za borbu protiv Artritisa a reumatoizma” posvecen onima koji su oboleli, a postajalo ih je sve vise i u svim segmentima populacije. Cilj je bio da se na neki nacin okupi sto vise obolelih kako bi razmenili iskustva, saznali nesto novo, imali predavanja.

Od tada se odrzava svake godine 12.10., kao “ svetski dan borbe protiv reumatskih bolesti”.

Ove godine se uglavnom odrzavao pod motom: REUMA NIJE SAMO PROBLEM STARIH LICA. Na ovogodisnjem skupu u nemackom udruzenju obolelih od reumatizma i artritisa ucestvovali su pacijenti starosti od 22 do 73 godine i pricali svako svoju pricu i svoje iskustvo.

Nismo sami, mormo se boriti zajedno jer jedino tako udruzeni mozemo pomoci i sebi i drugima, naravno tu podrazumevam ne samo nas pacijente i roditelje obolele dece, vec i nase lekarske timove koji se svim svojim silama trude da nam pomognu.

Lep pozdrav svima.

Ukljucujte se

Marija BC
marijabc

Postod marijabc » Ned Feb 19, 2012 11:56 am

Dugo se nisam oglašavala sa nekim novim, zanimljivim postovima. :(

Ovaj tekst sam pre neki dan pročitala na sajtu Nemačke reuma lige Severna Rajna-Vestfalija. :lol: Učinilo mi se da možda može biti zanimljivo. :o

Tekst sa sajta nemačke reuma lige:
5. Internacionalni dan retkih oboljenja
U tržnom centru na Limbeker placu u Esenu, 25.02.2012 od 11.00 do 20.00, Nemačka reuma liga SRV će imati jedan informativni štand u sklopu akcije u kojoj će oboleli Aktivisti davati objašnjenja o retkim bolestima. Ova manifestacija će biti održana povodom 5-og Međunarodnog dana retkih bolesti i biće sponzorisana od strane onih koji se bore da ojačaju obolele.
Pored poznatih reumatskih oboljenja kao što je reumatoidni artritis ili artroze, tu je takođe čitava paleta reumatskih oboljenja, koja se retko susreću. Tu pripadaju npr. Sjogrenov sindrom, Vaskulitisi, grupa reumatskih oboljenja kod kojih su zapaljenski procesi takvi da mogu da utiču na zapaljenske procese krvnih sudova i unutrašnjih organa. Oni koji su pogođeni ovim bolestima se angažuju u okvirima Nemačke reuma lige SRV kao aktivni članovi i partneri za razgovor sa ostalim obolelima i daju im savete ili im pomažu sa teškoćama u svakodnevnom životu

Možda bi prevod mogao biti i bolji, ali nadam se da je jasno šta je pisac hteo da kaže :?:. Ipak ja nisam profesionalni prevodilac :!:, ja sam samo radoznali babun :ugeek: , koji zna nemački jezik :twisted: .
marijabc

---------

Prethodni

Povratak na Predlozi, ideje, komentari